tiistai 6. lokakuuta 2015

Muutoksia

Niin ne viikot vierivät ja minä en pysy perässä. Säätämisen määrä tuntuu olevan vakio, epätoivoa ja pieniä voittoja. Eilen muutimme uuteen kotiimme. Illalla kahdeksalta saimme sängyn, naapurilta lakanan ja tyynyt lainaan. Kuopus nukkui rattaissaan. Kotimme kaikuu ja ammottaa tyhjyyttään. Viime perjantaina saimme kuulla, että konttimme saapuu maanantaina tai tiistaina talolle. Eilen kuulimme, että tulli on vasta aloittanut prosessinsa. Onneksi on rappuset millä istua.

Panama yllättää jatkuvasti, moni asia on vaivaton ja toimiva. Lähes kaikki käyttävät whatsappia, langaton netti tuntuu olevan kaikkialla, kahvi on taivaallista, uima-altaissa uiminen terapeuttista. Mutta sitten taas kallis hintataso pöyristyttää, liikenne on kamala, kolareita sattuu jatkuvasti. Uusi kotimme piti olla muuttokunnossa lokakuun ensimmäinen, aloimme vuokranmaksun silloin. Noh, vieläkään sitä ei olla siivottu, vettä ei tullut (se korjattiin onneksi eilen), kaikki ovet eivät mene lukkoon, roskiskatos on vaarallisen rikki, avaimia on vain yksi. Ei millään jaksaisi aloittaa sitä säätöä mikä asioiden hoitamiseen kuuluu. Se ei riittäne, että soittaa yhden puhelun. Pitää soittaa useita ja joka asiasta erikseen. Blah. Tekisi mieli antaa miehen hommaksi, mutta sitten taas muistan, että hänellä on jo työnsä kanssa paljon enemmän säätöä.


Esikoinen aloitti viime viikolla koulun, tänään on neljäs koulupäivä. Koulupäivä on 7.30-11.00. Pienet eväät pakataan mukaan, keltainen koulupaita päälle ja jalkaan khakishortsit. Pientä epäröintiä on aamuisin ilmassa, mutta kotiin on palaa yksi suuri hymysuu. Koulu on lähinnä leikkiä, ulkoilua, pieni hetki piirustusta, lukemista ja askartelua. Pääkieli on espanja, muutama tunti on viikossa englantia. Koulu toivo profiloituvansa englanninkieliseksi, mutta ainakin nyt lähes kaikki opet on panamalaisia, jotka puhuvat vain espanjaa. Mukana on muutama eurooppalainen ope, ainakin yksi englantia äidinkielenään puhuva. Minä huolehdin kuinka poika erottaa kielet toisistaan, tällä hetkellä yritän ajatella, että ensimmäiset kuukaudet mennään maltilla ja toisaalta niin kauan kun poikaa ei vaivaa, kaikki on varmasti hyvin.
5 kommenttia:

 1. Teillakin muuttopuuhia!Meillakin se onnistuneesti nyt takana. Seuraavan kerran en muuta ainakaan... niin, en ainakaan ennen ensi kesaa. toivottavasti en ehka ihan silloinkaan.

  Ma haluan sinne maailmakolkalle, en tieda milla paasisin. Afrikka on Afrikka (ja nyt ehka lahtematon palanen mua...), mutta vaihtelu virkistaisi.

  VastaaPoista
 2. Kuulostaa niin tutulta tuo, että on niin paljon tekemistä mutta ei jaksaisi aloittaa, ja tekisi mieli antaa miehen tehtäväksi mutta eipä se onnistu, ja onpa sentään portaat millä istua...

  Onko siellä tavallista, että tullin kanssa joutuu vääntämään kättä? Meillä on kaksi viimeistä muuttoa ollut aikamoisen työn takana saada kontti tullista läpi, siitäkin huolimatta, että virallisesti on kaikki paperit olleet kunnossa ja toimiston leimat niissä viimeisen päälle hyvin. Mutta ennen pitkää on aina onnistanut ja helpotus on sitten ehkä ollut sitäkin suurempi kun on ehtinyt jo miettiä, että tulevatko tavarat ollenkaan.

  Toivotaan, että ihan pian teillä on muutakin kuin portaat ja lainalakanat! Tsemppiä kaikkeen.

  VastaaPoista
 3. Emppa - aika usein mulla on Mombasa mielessä täällä, niin hyvässä kuin pahassa. Ehkä kuitenkin eniten tämän jatkuvan hikoilun takia. En oikein tykkää kun huomaan jatkuvasti vertailevani, mutta kai se on tapa jäsentää asioita ja yrittää ymmärtää. E-Amerikka on mun nuoruusvuosien haave, lähellä ollaan sitä! Ps. Mä niin kaipaan sitä ruokakomeroa sieltä päin, se on ihan superkeksintö!

  Kata - päinvastoin täällä pitäisi olla tullin kanssa. Panaman kautta kulkee niin paljon kamaa, rahtia ja laivoja että kaiken pitäisi olla justiinsa hiotunutta tehokkaaksi. Eilen aloitin vuokraisännän pommittaminen. Huomenna pitäisi tulla lisää avaimia, meillä on vaan yhdet. Sitä odotellessa, sitten alan vaatimaan lisää asioita. Muihin asioihin hän ei antanut aikarajaa, sanoi vain hoitavansa ja senhän tietää mitä se tarkoittaa. :)

  VastaaPoista
 4. Vastaukset
  1. Kiitos Angelina ja tervetuloa tänne lukijaksi!

   Poista