perjantai 5. helmikuuta 2016

Karnevaalit

Panamassa ja kaiketi suuressa osassa Väli-Amerikkaa ja Etelä-Amerikkaa ovat alkamassa kaiken muun elämän pysäyttävät karnevaalit. En tiedä karnevaaleista oikeastaan mitään. Muuta kuin, että:

Kaikki vain juovat viisi päivää alkoholia.

Kaikki matkustavat rannalle tai pois kaupungista.

Kaupunkiin ei kannata mennä, koska liikenne on aivan tukossa.

Kaikki suuret kadut ovat suljettuina autoilta, kaikkialla vain juhlitaan.

Karnevaalit alkavat perjantaina kello 12.00 päivällä ja loppuvat keskiviikkona kello 12.00 päivällä, keskiviikkona työt alkavat 13.00 ja jatkuvat kello 17.00 saakka.

Kannattaa pysytellä vain kotona, koska kaikkialla on humalaisia tanssijoita.


Isolle tielle ei kannata mennä, koska humalaiset tanssijat ajavat autoilla.

Virallinen vapaapäivä on vaan tiistaina, mutta kaikki toiminta pysähtyy viikoksi.

Meidän naapurissa oleva Lycee Frances juhlisti karnevaalien alkamista railakkaalla kulkueella.

Humala taitaa olla siis karnevaalien ydin. Olen kysellyt, josko karnevaalilla on joku yhteys uskontoon, vastaus on ollut ei.  Tiedän, että karnevaaleille valitaan kaunein edustaja ja edustajalle perintöprinsesssat, joka kaupunkiin omansa. Me varmaan olemme tiiviisti kotona ja uima-altaalla. Mies on tietenkin töissä, vaikka suurin osa kollegoistaan ei ole.

Runebergin torttu olisi kiva aloittaa meidän perheen karnevaalit. Päivä on vielä nuori Panamassa, saavuimme juuri sisälle katsomasta naapurikoulun kulkuetta, seuraavaksi pakkaan uimakassin ja lähden näiden oman elämäni sankareiden kanssa pulikoimaan ennen lounasta.

Hyvää Runebergin päivää, viikonloppua ja karnevaaleja!
10 kommenttia:

 1. Ensi viikko on koko katollisen alueen karnevaali viikko eli täällä mielläkin on karnevaalit Aalst isoimpana ja siellä on sama meininki.
  Se lasketaan jotenkin pääsiäisestä koska karnevaalit on ja tänä vuonna harvinaisen aikaisin.
  Me tosi lähdetään ranskaa laskettelemaan kun Konstalla on karnevaalilomaa ensiviikko.

  T: Isi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelin ihan samaa, että karnevaaleilla on jotain tekemistä katolilaisuuteen, mutta kun ei edes katolisessa kirkossa kerran viikossa käyvä naapuri osannut sanoa muuta kuin, että karnevaali on kaduilla tanssia ja juomista niin luovutin uskonnon yhdistämisen juhlaan.

   Hyviä laskuja teille!

   Poista
 2. Belgiassa juhlistivat karnevaalia aina kouluissa ja koulujen karnevaaliloman muodossa. En kyllä ikinä oikein tullut ymmärtäneeksi että miksi.. Yleinen mielikuva karnevaalista kun johdattelee aina Brasiliaan.. Onpa kummallista kuulla, että siellä karnevaaliin liittyy humalatila! Se mielikuva kun usein johdattelee vähän muualle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rion sambat lienee kuuluisin karvevaali. Mun pikaisen otannan mukaan vaan keski -ja etelä Euroopan ihmiset eivät niin puhu humalasta tai alkoholista. Jenkit ja Panamaa lähellä olevien maiden ihmiset kyllä. Tai sitten minä olen vain joku humalakärpänen :) Mutta siis kyllä minulle on useampi maininnut karnevaalin olevan tanssia ja juomista. Muutamat videot mitkä olen kaduilta nähnyt todistavat asian olevan näin.

   Poista
 3. Käsittääkseni kyse on hurjasta juhlinnasta ennen paastoa (jolloin huvinpito on ollut tietenkin kiellettyä), eli siis periaatteessa kyse on alunperin uskonnollisesta juhlasta. Kukaan ei kylläkään enää nykyään taida yhdistää karnevaaliin mitään uskonnollista, päinvastoin meno on todellakin hyvin maallista!
  T. Mirri

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, hurjaa juhlintaa. Me ei toistaiseksi olla juuri mitään siitä todistettu. Ehkä vaikka huomenna voisi mennä käymään jossain karnevaalialueen lähistöllä.

   Poista
 4. Sain kerran karnevaalien aikaan vesimelonista selkään ja päälleni yritettiin pudottaa ikkunasta kananmunia. Andeilla oli tapana myös kastella ihmisiä vesiletkulla. En muista, että julkinen kännääminen olisi meillä päin liittynyt karnevaaleihin.

  Uskomattomalta jopa näin Peru-näkökulmasta kuulostaa se, että rellestetään viikko eikä käydä töissä (tunnollisia lukuun ottamatta).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täälläkin on kuuleman mukaan palokunta mukana ja ampuu vettä päälle. Ymmärrettävää sikäli, että lämpötilat kipuavat hurjan korkealle päivisin ja aurinko porottaa armotta koko päivän. Minäkään en usko, että tavoitteena on sen suuremmin julkinen kännääminen, juotava vain kuuluu mukaan juhlintaan. Mutta siis tosiaan juhlat kestävät monta päivää. Keskiviikkona mennään töihin lounasajan jälkeen ja silloin avautuvat kaduistakin osa vasta.

   Poista
 5. Karnevaalissa on kyse samasta asiasta kuin suomen laskiaisessa. Ennen suurta 40 päivän paastoa,joka edeltää pääsiäistä, halutaan juhlia ja syödä hyvin. Keskiviikko on sitten tuhkakeskiviikko josta alkaa paaston aika. Paaston aika loppuu Kristuksen ylösnousemuksen juhlaan pääsiäissunnuntaina.

  VastaaPoista