torstai 25. helmikuuta 2016

Tylsyydestä, leikeistä ja lapsista

Viikko on ollut pitkä. Ajatukset ovat kovasti jo ajassa, kun esikoisella alkaa taas koulu eli ensi viikon torstaissa. Tällä viikolla on ollut poikkeuksellisen vähän menoa. Emme ole lähteneet autolla kotoa pois kertaakaan. Fillareilla lähes joka päivä ulkoilemaan kyllä. Kaksi päivää meni odottaessa lukkoseppää. Toisena hän onneksi saapui, mutta siinä meni lähes koko aamupäivä. Emme ole sopineet yksiäkään treffejä kenenkään kanssa. Kunhan ollaan kiipeilty seiniä keskenämme.

Haluaisin, että lapseni ammentaisivat tylsyydestä omat leikkinsä, rakentakoot majoja sohvan osista ja tyynyistä, purkakoon kenkähyllyn kymmenen kertaa päivässä tai tyhjentäköön keittiön alakaapit. Mutta kun kuopuksen mielestä just nyt kaikkein parasta olisi repiä vessapaperirulla pönttöön ja vetäistä se alas tai työntää syöttötuoli keittiöön vesipisteen eteen, nousta tuoliin ja alkaa tiskata niin, että vesi roiskuu kaikkialle. Se ei kelpaa, että hana olisi vaikka edes puoliteholla, sen on oltava kovalla niin, että oikeasti roiskuu. Ei kompromissejä. Esikoinen haluaisi rakentaa junaratoja tai leikkiä legoilla. Ei mahdollista, kuopus tulee, rikkoo ja repii kaiken. Eilen luin jostain lohduttavan ajatuksen siitä kuinka lasten kinastelu kehittää neuvottelutaitoja. Ehkäpä meillä asuu tulevia rauhan neuvottelijoita, ei ole ainakaan harjoittelun puutteesta kiinni.

Joka tapauksessa tänä aamuna tipahti eteeni nämä vinkit ja ajattelin jakaa ne täälläkin.

Tylsää, testaa nämä 11 leikkiä lapsen kanssa

Osa leikeistä voisi toimia meidän kotona oikein hyvin. Touhuamme paljon kaikenlaista fyysistä kuten trampalla pomppimista, kävelyitä ulkona, pyörälenkkejä, uintia, puistoilua ja mopoilua. Kotona usein tekeminen on autojen kanssa leikkimistä, koska se tuntuu olevan sopuisin tapa tällä hetkellä. Otan pojat myös mahdollisimman paljon mukaan keittiöpuuhiin. Pitsan tekeminen on yksi suosikkimme. Oma lehmä vahvasti ojassa tässäkin puuhassa, myönnettäköön. Miehen veljenpoika on hyvin pienestä asti loihtinut mitä uskomattomimpia herkkuja perheelleen ja en pistäisi pahitteeksi jos joskus tulevaisuudessa jompi kumpi pojistamme innostuisi keittiöpuuhista samalla lailla. Esikoinen tykkää kovin eri mielikuvitusleikeistä. Eilen minä olin lapsi ja hän aikuinen. Minua ihan pelotti kuulla millainen aikuinen hänestä sukeutuu. Paljon oli ainakin uhkailua ja kiristystä ilmassa tyyliin, että jos syöt ihan itse iltapuuron voit saada vielä jugurtin ja että muista nukkua omassa sängyssä aamuun asti niin saat sitten katsoa lastenohjelmia.

Asiaan taas... Välillä kaipaan itsekin ohjausta lasten maailmaan sukeltaessa. Kaikenlainen askartelu on mielessäni iso mörkö, lapset tykkäävät kovin, mutta minulla ei ole ideoita paperin rypistelyä pidemmälle. Kiitän marjahintikkaa leikkivinkeistä ja sukellan torstaihin uudella innolla. Ihan ensimmäiseksi lähden kuopuksen kanssa tanssimaan. Oikein autolla.2 kommenttia:

  1. Mä olen huono leikkimään, mutta tykkään käydä puistoissa ja jätskillä tms. Sisällä jotain peliä voin pelata mutta muuten en juuri osallistu leikkeihin paitsi pikkuveljen vartijana ettei sabotoi, mutta on se meidän tytöllekin hankalaa viihtyä pitkään yksikseen leikkien ja sitten tulee niitä iPad-hetkiä. Ihan eri asia sitten jos on ollut kaveri leikkimässä jolloin ei ole tarvittu enää juuri mitään ohjausta. Täällä eI kertaakaan olla vielä oltu missään leikkitreffeillä, kun ei jotenkin vielä ole ollut energiaa sellaisiIn etsiytyä. Onpa kiva että siellä pääsee pyöräilemään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän asuinalueella (entinen sotilastukikohta) on paljon autioitunutta seutua, hyväkuntoisia teitä ilman autoja, talot odottavat purkua ja uusien rakentamista tilalle. Niin surullista, mutta just nyt oikein hyvä juttu meille, koska pyöräily on helppoa ja turvallista. Minusta tuntuu, että ulkoleikeissä lapset ovat niin paljon itsenäisempiä kuin sisällä tai mun pojat ainakin. Niin kuin nyt. Esikoinen on katsonut sallitun aikansa lastenohjemia tälle aamulle, makaa nyt sitten sohvalla ja kyselee jatkuvalla syötöllä telkun perään. Just kun mulla on tämä puolituntinen itselleni. Tietty.

      Poista