torstai 11. helmikuuta 2016

Virityksiä kahvin puolesta

Kahvi, tuo aamujen pelastaja. Mielen lempeyttäjä. Paras kaverini aamuisin.

Panamassa olemme juoneet alusta asti paikallista pikakahvia muruista. Viisi kuukautta sitten suomalaisen kahvin jälkeen se maistui hyvältä. Panama sai plussapisteitä siitä, jossain vaiheessa kahvi oli se "yksi ainut hyvä asia" koko maassa. Aamuja tuli toisensa jälkeen, pikakahvi alkoi maistua samealta, mutta se teki tehtävänsä.


Reilu vuosi sitten hankkimani kahvikone on eurooppalaiseen sähköverkkoon 220V valmistettu. Panamassa on 110V järjestelmä. Muuntaja kahvikoneen tarvitsemalle voimalle olisi järjettömän kokoinen möhkäle, muuntajaa ei ole vielä hankittu. Eikä mitään muitakaan laitteita.

Keittiömme sähkölaitteita ovat leivänpaahdin, sauvasekoitin ja tehosekoitin. Sauva -ja tehosekoitin tekevät samaa asiaa, mutta ensimmäinen ostos oli niin susi, että piti hankkia toinen. Siinä kaikki. Liesi ja uuni toimii kaasulla. Jääkaapissa on vedensuodatin ja jääpalakone. Mieheni ei aikaa keittiössä vietä ja minä olen surkea laitteenhankkija. Kerran kaasukatkoksen aikaan oli vitsit vähissä, ei ollut edes sitä mikroa tai kahvinkeitintä. Minulla ei ole mitään laitteita vastaan, ne ovat vain jääneet hankkimatta, kun ajattelen aina että kaasuliesi on niin kätevä ja nopea. Suomessa induktioliesi oli vielä kätevämpi. Ahdistus myös iskee, kun miettii että missä niitä laitteita säilyttäisi, en kestä täysiä kaappeja omassa keittiösssäni. Tuntuu myös silkalta hulluudelta ostaa Panamassa laitteita, joiden voi ajatella olevan arkeamme vain muutaman vuoden.


Mies huomasi jo joitain kuukausia sitten, että alakerran keskusilmastointilaite toimii 220V virralla ja siinä on erikseen asennettuna jotain sähköön liittyviä asioita, joihin voisi myös liittää suuritehoisen kahvikoneemme. Muutamia viikkoja sitten ajatustyö mieheni päässä oli kypsä kokeiluun.

Se toimi, minun elämäni paras kotikahvi on totta.

En ole viritysten suurin ystävä, mutta tämän otan viikonloppuaamuisin ilolla vastaan. Ei tarvitse kuin laittaa jatkojohto ilmastointikaapin pistorasiaan kiinni ja kahvikoneen johto jatkojohtoon ja kone käy. Pitää kovaa meteliä ja valmistaa kahvia, kuumentaa maitoa ja toimii kuin unelma. Ehkä kun kahvikoneen kahvia saa vain lauantaisin ja sunnuntaisin siinä säilyy se taivaaallisen hyvän kahvi taika.


4 kommenttia:

 1. Kahvista on tullut mulle täällä Sudanissa entistäkin tärkeämpi juttu. Joinain päivinä kahvihetki on edelleen se huonon päivän pelastava hetki... Meillä oli täällä alkuun käytössä kollegalta ostettu hieno kahvikone, joka jauhoi, keitti, ja kuumensi ja vaahdotti maidon, mutta ikävästi meni rikki jo yli vuosi sitten. Viime joulun jälkeen vietiin kone vihdoin korjaajalle, saa nähdä koska saadaan takaisin... Välissä saatiin toissa jouluna lahjaksi mun vanhemmilta pikkuinen laite joka ihan vain jauhaa pavut. Mutta se yhdistettynä perinteiseen filtterisysteemiin onneksi riittää hyvään kahviin. Joka päivä menee pari kuppia. Pikakahvia mä en voi juoda; täällä me joudutaan joustamaan jo niin monesta, että hyvästä kahvista on pakko pitää kiinni :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän konehan ei jauha vaan se on niin sanottu kapselikone, kapseleissa on vain jauhettua kahvia, mutta oikein kelpoa kahvia on kyllä. Tänään oli taas aamulla tähtihetki kahvin kanssa. Mahtaako Khartumissa saada kenialaisia tuotteita? Dormannsin pikakahvi on oikeasti hyvää, suosittelen lämmöllä kokeilemaan. Se on ihan eri maata kuin vaikka nescafe. Pakko kyllä silti myöntää, että maanantaisin kahvi harmittaa, kun palaan pikakahviin. Koko tämän viikon on mielessä pyörinyt se, että pitäisi tutustua pressotyylisiin kahvipannuihin.

   Poista
  2. Kiitos pikakahvivinkistä! Jotain kenialaisia tuotteita olen täällä nähnyt, katsotaan löytyykö tuota Dorrmansia.

   Poista
  3. Kerro sitten miten kävi. Mun mielestä Dormannsin kahviloista saatu kahvi, espressopohjaisena oli ihan parasta Keniassa, joten voisi kuvitella niiden papujenkin olevan laadukkaita sikäli mikäli niitä siellä saa.

   Poista