tiistai 8. maaliskuuta 2016

Lomo saltado - perulainen resepti

Jos eloni joskus tuntuu liialta draamalta täällä monen kuningattaren keskellä, niin on täällä paljon hyvääkin. Meksikolainen naapurini kokosi yhteen kokkaamisesta kiinnostuneet ihmiset ja ehdotti, että tapaamme kerran kuukaudessa jonkun kotona kokkaamisen merkeissä. Innostuin ja ilmoittauduin. Minun mielessäni oli arki-ilta, valmiiksi katettu pöytä ja jonkun toisen kokkaama ruoka, jota sitten viinin siivittämänä nauttisimme emännän kertoillessa maansa ruokakulttuurista. 

Mutta ei, kokoonnumme maanantaiaamuisin, teemme ruokaa yhdessä, syömme lounasta ja loput kannamme pikkukipoissa kotiin miehelle maistettavaksi. Kivaa oli sekin. Ruoka ja seura oikein mainiota. 

Pitää joku kerta ihan erikseen kirjoittaa riisistä, nyt kerron sen verran vaan, että vähänpä tiesin riisistäkin. Suolavedessä keitetty riisi saa täällä lähinnä kulmat kohoamaan kysyvästi, että oletko tosissasi, tuohonko pystyt?


Perheannos kahdelle isolle ja kahdelle pienelle

600 gr hyvää ja pehmeää naudanlihaa suikaleena (ei sitkeää tai pitkän valmistuksen vaativaa)
4 valkosipulin kynttä

3 tomaattia suikaleeksi niin kuin kuvassa
2 punasipulia suikaleeksi leikattuna
chiliä, täällä sitä kutsutaan nimellä perulainen chili, ei ole sama kuin kuvassa, mutta mietoa ja hieman makeaa chiliä siemenet poistettuna ja suikaleeksi leikattuna, minulla on tuossa jotain todella mietoa chiliä normikokoisen suippopaprikan verran

suolaa
mustapippuria
1 rkl hunajaa
3 rkl soijakastiketta

tuoretta korianteria ja persiljaa



Laita riisi tulemaan, mieleisellä tavallasi.

Kuumenna pannu, lisää öljy ja lihat. Kun lihasta alkaa tulla neste ulos, lisää valkosipuli. Lihan lähes ollessa kypsä, lisää sipuli, tomaatti ja sipuli. Kypsennä vielä pari minuuttia, ei liian kauaa. Lisää hunaja, soija ja mausteet.

Kokoa annos ja ripottele lautaselle reilulla kädellä korianteria ja persiljaa. Itse laitoin vain korianteria kotona, kokkauskerhossa oli vain persiljaa, molemmat toimivat loistavasti.

Minun mielestä ruoka on parhaimmillaan, kun pannulla on vielä nestettä. Ei kannata antaa sen kuivua liikaa. Sipuli ja tomaatti toimii tässä niin hyvin.

Ruoka on tosi simppeli ja sen valmistaa riisin kypsyessä. Tämmöinen pikaisen kypsennyksen kokkaus / wokkaus on minulle ihan uusi maailma. Aion ehdottomasti tutustua lisää.

Tämä on jo kolmas kerta kun tätä teen. Pienin mieheni suoristaan ahmii sipulit ja tomaatit lautaseltaan, vaikka muuten mikään tuore kasvis ei ole viime aikoina maistunut ollenkaan.

2 kommenttia:

  1. Tuo ohjehan vaikuttaa tosi hyvältä! Pitää kokeilla hetimiten, kunhan löydän sitä hyvää naudanlihaa. Ehkäpä Woolworthilta. On Maputossa lihakauppojakin, mutta ei ihan meidän lähellä, enkä ole vielä niihin uskaltautunut. Yksi lähikauppa myy lihaa, mutta se ei aina näytä kovin houkuttelevalta... Ostan usein lihat pakasteena Gamesta tai Woolworthilta (jossa ne ovat tuoreena) tai eräästä pienestä delistä (pakasteita myös, mutta laatu on yleensä hyvä). Jostain syystä en ole viime aikoina osannut valmistaa riisin kanssa enää muuta kuin kanaa, joten vaihtelu on oikein tervetullutta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hupsis, sun kommentti on Lotta ihan jäänyt multa huomaamatta, mahdatkohan sinäkään enää huomata tätä minun :)

      Heippa, oi Woolworth! Etelä-Afrikassa käydessä Woolworthin ruokaosasto oli aina ykköskohteeni tai sitten Spar. Ihan huikeita ruokakauppoja. Itse en syönyt lihaa vielä Namibiassa ja Keniassa asuessani (olin kasvissyöjä 17 vuotta kunnes viime kesänä aloin syömään lihaa), mutta mieheni aina kehui kuinka hyvä lihaa siellä oli. Erityisesti sirloin-leikkaus. Moni muukin kehui lihan olevan siellä paljon parempaa kuin vaikka Suomessa. Tämä lomo saltado on kyllä noussut meidän suosikiksi, toimii varmaan kanankin kanssa ja valmistuu vielä suht nopeasti, samalla kun riisi kiehuu.

      Poista