tiistai 1. maaliskuuta 2016

Opintielle mars.

Olemme käyneet aikamoista taistelua esikoisen koulusta, mihin kouluun pieni mies menee. Koulut ovat kalliita täällä, hakuprosessi on mutkikas ja täynnä pyyntöjä erinäisistä dokumenteista. Meidän asuinalueella on kolme koulua. Kaikki yksityisiä. On yksi kansainavälisen koulun titteliä hakeva usalainen koulu, yksi ranskalainen ympäri maailmaa löytyvä Lycee Frances sekä panamalainen yksityiskoulu. Esikoinen aloitti panamalaisessa koulussa viime lokakuussa, tykkäsi kovasti siitä, mutta itseäni huolettaa suuret luokkakoot ja todella meluisa ympäristö, lasten raju tyyli leikkiä. Olen jutellut vanhempien kanssa, käynyt joka koulussa tutustumassa, kokenut paljon ahdistusta aiheesta, koska miehen työnantaja ei tule vastaan koulumaksuissa yhtään, koulumaksut ovat kovia. Ranskalainen koulu miellyttäisi minua eniten, mutta epäilyttää myös eniten. Epäilyttää, koska ranskan kieli on meille kaikille vieras eikä esikoinen vielä puhu englantia eikä espanjaakaan.

Kuvassa näkyy mitä kaikkea esikoisella täytyy olla mukana ensimmäisenä koulupäivänä. 

Jenkkiläinen koulu vaatii 10 000 dollarin lahjoituksen, jotta lapsi pääsee kouluun. Pre school maksaa 9500 dollaria vuodessa, siihen päälle tulee vielä noin 2500-3000 dollaria muita maksuja. Hintaan ei sisälly lounasta, materiaaleja jne. Tosin tuon lahjoituksen joutuu maksamaan vasta viisivuotiaat lapset (vanhemmat tai siis yleensä aina joku kansainvälinen organisaatio tai yritys, en tiedä ketään perhettä, joka itse maksaisi). Päivä alkaa 8:00 ja päättyy 15:00. Koulussa puhutaan englantia, lähes kaikkien opettajien äidinkieli on englanti paitsi PK3-luokan, jolle esikoiseni menisi. Hän on panamalainen eikä juuri puhu englantia. Koulu noudattaa kansainvälistä kalenteria eli kouluvuosi alkaa syyskuussa ja päättyy kesäkuussa.

Ranskalainen koulu vaatii 3800 dollarin aloitusmaksun, lukukausimaksu on 5600 dollaria, muut maksut noin 1000 dollaria. Tähänkään hintaan ei sisälly lounasta taikka materiaaleja. Koulupäivä kestäää 8:00 -15:00, opetuskieli on ranska, opettajat ovat ranskalaisia ja avustajat luokassa ovat panamalaisia, jotka puhuvat espanjaa. Koulussa on käytössä ranskalainen koulukalenteria, koulu alkaa elosyyskuun vaihteessa ja päättyy kesäheinäkuun vaihteessa.


 Esikoisen koulukirjoja, sain ne kotiin nimikoitavaksi. Nämä viisi kirjaa maksoi yli 100 dollaria, kirjoista kaksi on ihan vain värityskirjoja. 

Panamalaiseen kouluun maksetaan 800 dollarin lahjoitus, lukukausimaksu on 1600 dollaria, muut maksut noin 600 dollaria. Eväät, koulupuvut ja materiaalit tulevat erikseen. Koulupäivä alkaa 7:30 ja kestää 11:00 asti. Koulu noudattaa panamalaista kalenteria. Yksi pitkä loma on joulukuusta maaliskuuhun ja kouluvuoden aikana on lomaa aina kun on jotain juhlia. Koulu mainostaa itseään kaksikielisenä, virallinen nimi on Howard Kids Academy, koulussa on yksi irlantilainen englannin opettaja, joka ei tosin opeta kuin vasta peruskouluikäisiä. Esikoisen opettajista toinen puhuu huhujen mukaan englantia, minun kanssani hän puhuu vain espanjaa. Esikoisen espanja alkoi lupaavasti, mutta harjoittelu ja oppiminen tyssäsi ikävästi kahden kuukauden jälkeen tähän kolme kuukautta kestävään kesälomaan.

Olemme päätyneet siihen, että esikoinen jatkaa panamalaisessa Suomen kesään saakka eli siihen kun me menemme lomalle. Syyskuussa olisi tarkoitus aloittaa sitten jenkkiläisessä, jossa hän aloittaisi neljävuotiaiden luokalla, jonka opettaja on englanninkielinen. Ja kun esikoine täyttää viisi olemme pulassa, koska meidän pitäisi kaivaa kymppitonni jostain lahjoitettavaksi koululle. Paljon on puhetta, että alueellemme tulee uusia kouluja, jotka eivät ole yhtä kalliita. Vaihtoehdoiksi näen uuden koulunvaihdon, uuden työnantajan tai muuton muualle.8 kommenttia:

 1. Kinkkinen juttu! Noi lukukausimaksut ma viela ymmaran, mutta tota lahjoitusta en kylla yhtaan. Toivottavasti poika viihtyy panamalaisessa koulussa kesaan saakka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin lukukausimaksut ymmärrän ja tiedän että monessa paikassa ovat kalliimpiakin kuin Panamassa. Lahjoitus on täällä ihan normaalia, monessa paikassa se on 11 000$, sillä kuulema sitoutetaan oppilas kouluun. Todellakin sitoutetaan.

   Poista
 2. Aika hurjia ovat nuo maksut itse maksettaviksi! Meillä työnantaja tulee koulumaksuissa reippaasti vastaan, tosin vasta ekaluokasta eteenpäin, milloin se sitten eri puolilla maailmaa onkaan. Jokusen vuoden ehtivät meidän lapset olla esikoulussa omaan laskuun, mutta onneksi esikoulumaksut ovat tavallisesti sentään vähän edullisempia.

  Ihan hullu idea on tuollainen summa lahjoituksena koululle... Mies osasi muuten kertoa, että mitään lahjoituksia ei meillä työnantaja ottaisi maksaakseen vaikka muuten tuleekin maksuissa vastaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, maksut ovat korkeita, eikö teillä Belizessä ollut samoissa hinnoissa? Jos me olisimme Panamassa vielä 3 vuotta niin esikoisen koululle tulisi hintaa 9500+10500+10500+10000 sekä kaikki muut lukukauden aloitusmaksut, harrastukset jne... Päätöksiä. Päätöksiä. Täällä kai yksityiskoulut pyörivät pitkälti isojen firmojen rahoilla. Kouluja on paljon. Hyvämaineiset edullisemmat koulut ovat taas asuinalueilla, joissa vuokrat ovat pari tonnia kalliimpia kuin meillä. Enkä sitten taas millään taivu siihenkään että lapsi matkaisi yli tunnin suuntaansa koulumatkaansa. Pienin saa kyllä ilman epäilyjä aloittaa ranskalaisessa, siellä n erityinen kieliohjelma 2-3 - vuotiaille. Koulun saa aloittaa heti kun ei käytä enää vaippoja.

   Poista
  2. En suoraan sanottuna yhtään muista mitä koulu Belizessä maksoi, mutta jotain tuonnepäin. Tosin mitään erillisiä lahjoituksia ei sentään ollut, ainakaan sillä nimellä. Joka tapauksessa täkäläinen yksityiskoulu on kaikkinensa vissiinkin melkein kaksi kertaa kalliimpi... Khartumissa meidän lasten koulu on kuitenkin aika selkeästi ja monin eri tavoin yli muiden joten valinta oli siitä helppo vaikka paljon entistä enemmän jääkin nyt itse maksettavaksi.

   Koko yksityiskoulukuvio on minulle edelleen aika outo ja vastenmielinenkin, mutta näillä nyt mennään. Minähän yritän antaa lasten vielä ottaa koulun mahdollisimman rennosti - samaan hengenvetoon ei parane miettiä mitä rennosta hengailusta koululla maksetaan! :)

   Poista
  3. Heheh, ei todellakaan parane miettiä mitä rennosta hengailusta koulussa maksaa :) vaikka silti haluaisinkin että leikki ja käytäntö olisivat suurimpia opettajia.

   Poista
 3. Huh ihan pähkähulluja nuo lahjoitukset ja maksut päätä huimaavia. Meillä työnantaja tulee vastaan, mutta esikouluiässä ei kokonaan. Ja meillä ei kesken vuotta aloittavalle ollut paikkoja saman koulun esikoulussa jossa aloittaa varsinaisen pakollisen koulun. Eli lapsi joutuu vaihtamaan jälleen kerran huoh.

  On kyllä erilaisia systeemit keskenään ja mä aina ihmettelen suomalaista, jossa vaan lähimpään kouluun aika huoletta voi lähettää.

  Brittisysteemi on mulle jonkun verran tuttu, sen sijaan ranskalainen ei. Ja ennakkoluuloja mulla on sen kurin ja yltiöakateemisuuden suhteen. Mutta näillä nyt mennään. Aina voittaa jotain ja häviää jotain.

  Pääasia aina että lapsi viihtyy! Toivottavasti koulusta tulee lapselle mieleinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. niinpä, pääasia ja tärkeintä kai näin pienten kanssa on, että he viihtyvät. Meidän lapsi tykkäsi kovasti ne kaksi kuukautta koulusta mitkä siellä ehti olla ennen tätä pitkää lomaa. Opettajat ovat tosi lämpimiä ja herttaisen oloisia. Minua harmittaa, että tulee vaihto koulusta toiseen, mutta parempaankaan ratkaisuun ei tällä erää taivuttu.

   Minulla on ollut ranskalaisesta koulusta myös tosi tiukka ja akateeminen kuva, ehkä se onkin ylemmillä luokilla, mutta mitä tässä olen tarkkaillut naapurista koulun toimia niin vaikuttaa todella hyvältä. Oppilaat tekevät paljon asioita, viljelevät omaa kasvimaata, vierailevat asuinalueemme eri yrityksissä ja ovat muutenkin hyvin näkyvä (ja kuuluva :)) osa asuinaluettamme. Ranskalaiset eivät myöskäään testaa lapsia niin ahkerasti kuin vaikka britit ja jenkit. Välitunneilla lapset juoksevat pitkin isoja pihoja, pelaavat ja näyttävät viihtyvän.

   Poista