lauantai 9. huhtikuuta 2016

Kolmikielisiä pieniä miehiä


Kuopus harjoittelee antaumuksella puhumaan, tapailee sanoja hartaudella ja toistelee niitä monen monta kertaa peräkkäin. Herätessään on hyvin tärkeää toistella autoa. Välillä äiti ja kakka sekä oma nimi ja ei. Espanjaksi tulee selkeästi agua  (vesi), tapaillen gracias (kiitos) ja topakasti no. Espanjaksi jos sanoo perro (koira) tulee läähätys ja jos sanoo koira niin tulee hauhau. Englanniksi tulee byebye. Kolmikielinen ihan selvästi. 

Kuopuksen puhumaan oppimista on mahtavaa seurata. Niin antaumuksella ja pitkäjänteisesti hän opettelee. Esikoinen ei koskaan innostunut tapailemaan sanoja. Hän aloitti puhumisen hieman vanhempana muutenkin.Kuopus on oivaltanut, että puhumme eri kieliä, kodinhoitajalle sanotaan agua, gracias ja no. Meille ei juuri koskaan.

Esikoinen taas puhuu kieliä välillä sekaisin eikä edelleenkään ole innokas oppimaan sanoja meidän kanssa tai puhumaan pyydettäessä muuta kuin suomen kieltä. Opettajien mukaan hän kuitenkin puhuu espanjaa jonkin verran jo. Erilaisia oppijoita meidän pienet miehet.

2 kommenttia:

  1. Niin joo teilläkin elää kolme kieltä! Paitsi että mä en tajua mitä kieliä ja miten kuopus aikoo oppia kun on vähän eri tilanne kuin isosiskollaan. Joka muuten inhoaa jos vaikka sukulaiset yrittää patistaa sanomaan jotain ranskaksi tai englanniksi. Sille on aika selkeää se, että kaikille Suomen ihmisille kuuluu puhua vain suomea. Vähän alkaa myös huomata että se ei hallitse ihan kaikkia ilmaisuja suomeksi ja saattaa sekoittaa sanoja ja esim sanoa että "harrastan lehtiä" kun tarkoittaa haravoida..Kieliasiat on kiehtovia! Söpöjä noi perrot ja aquat.

    VastaaPoista
  2. Harrastan lehtiä - mahtavasti sanottu. Välillä tulee niin herkullisia juttuja lasten suusta, että ne pitäisi aina kirjata muistiin. Kuvittelen sillä hetkellä aina, että tottakai muistan tämän. Todellisuudessa unohdan kaiken viidessä minuutissa. Siksi halusin kirjoittaa tänne ylös kuopuksen ensimmäisiä sanoja, vauvakirjan sivut kun tuntuvat olevan liian haastavia täyttää.

    VastaaPoista