maanantai 4. heinäkuuta 2016

Vanha kaupunki Casco Viejo

Yksi suosikeistani Panama Cityssä on sen Casco Viejo. Vanha kaupunki, ihan kaupungin kärjessä merenrannalla. Vielä kymmenen vuotta sitten alue oli pahamaineinen kuuden ison jengin hallinnoima alue, missä huumebisneksen pääämajaa pidettiin. Tarina kertoo, että näiden kuuden jengin pomot saivat tarpeekseen jatkuvasta tappelusta jengien kesken ja kaikki tekivät yhdessä sopimuksen, jonka tavoitteena oli jengien purkaminen ja huumekaupan loppuminen. Nykyään nämä entiset jengiläiset tekevät Casco Viejossa laillisia töitä. He ovat perustaneet yrityksen, joka tarjoaa opastettuja kierroksia pitkin Casco Viejoa, kierroksilla kerrotaan tarinoita menneestä, käydään tutustumassa paikallisiin lähiöihin, maistellaan jotain itsetislattua drinksuja jne... Kuulostaa mielenkiintoiselle, joku päivä haluan itsekin päästä mukaan.

Tänään Casco Viejo on täynnä pieniä putiikkeja, aloittelevien koru -ja vaatesuunnittelijoiden pajoja, kaikkea pientä nousevaa yritystä. Parhaimmat ja herkullisimmat tuliaiset löytää myös Cascosta. Iltaisin alue on täynnä toinen toistaan parempia ravintoloita, tuoksut tulvii kuumille kaduille. Ihmiset kömpivät kodeistaan kaduille. Autot tukkivat jokaisen kadun. Musiikki raikaa.

Ostoskeskusten kliininen ilmapiiri on kaukana Casco Viejosta. Ravintolat ovat aivan upeita vanhoissa restauroiduissa taloissaan tai ihan vaan raunioiden sisälle rakennetuilla sisäpihoilla. Monen paikan kattoterasseilta voi nähdä Panama Cityn siluetin, joka on täynnä toinen toistaan korkeampia pilvenpiirtäjiä. Vain New Yorkissa ja Chicagossa on enemmään pilvenpiirtäjiä tällä puolella maapalloa kuin Panama Cityssä. En osaa nähdä pilvenpiirtäjien kauneutta muuta kuin kuin iltaisin niiden luodessa hienoja valoja.

Nämä kuvat Casco Viejosta eivät tee alueelle oikeutta. Ne ovat otettu puhelimella autosta yhtenä kuumana sunnuntain iltapäivänä. Suloista sekasortoa.


Sisäpihoilta löytyy mitä viihtyisämpiä kahviloita, ravintoloita sekä putiikkeja.


Ylläolevassa kuvassa on hyvä esimerkki siitä miltä kaduilla toisinaan näyttää. En tahtoisi autoni olevan tuolla kadun päässä parkissa, siellä on vastassa meri.


Casco Viejossa asuu panamalaisia, jotka ovat vallanneet autioituneita taloja sekä myös panamalaisia, jotka ovat modernisoineet vanhoja rakennuksia vimpan päälle upeaan asumiskuntoon. Kaduilla kulkee aina turisteja, kissoja ja koiria, lapsia ja kärttyisiä äitejä, kaduilla pelataan lautapelejä. Kuumuuden hellittäessä vähän otettaan auringon laskettua, ihmiset levittäytyvät kaduille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti