perjantai 2. joulukuuta 2016

Kuulumisia

Marraskuu on ollut hyvin rikkonainen kuukausi. Kuopus aloittu koulun, mutta erilaisten luonnonvoimien edessä koulu on ollut suljettuna yhtä usein kuin auki, myös Panaman itsenäisyysjuhlinnat tarkoittavat useita pyhäpäiviä. Koulun aloittaminen on sujunut hyvin. (Kuopus on siis hyvin pitkälti suomalaista kerhoa vastaavassa koulussa neljä tunti aamuisin, on leikkiä, laulua, tanssia, ulkoilua, eväitä, piirtämistä ja maalausta. Nimi on vain koulu tai virallisesti pre kinder school.) Esikoisella on sama kalenteri, koulupäivä on vain tunnin pidempi.

Esikoisen kielen kehittyminen on huimaa. Nämä kaksi kuukautta uudessa koulussa ovat olleet mahtavia. Vihdoin yli vuoden jälkeen hän alkaa päästä sisälle porukkaan muillakin keinoin kuin osoittamalla mahtavia fyysisiä taitojaan. Nelivuotiaiden leikki perustuu jo paljon puhutulle kielelle ja kavereiden kanssa yhdessä touhuamiselle. Lasten leikkejen seuraaminen on kiintoisaa puuhaa. Toisilla riittää hyvin kärsivällisyys kuunnella esikoiseni vielä hapuilevaa ja paikoin epäselvää englannin kieltä, auttaa löytämään sanoja kun taas toiset luovuttavat samantien ja turhautuvat.

Itse olen aloittanut ohjaamaan pilatestunteja. Ja olen lupautunut tekemään omasta mielestäni jotain

Viikko sitten saimme vieraita Suomesta, hyvät ystävät lomalle Panamaan. On hyvä pysähtyä aina välillä näkemään oma elinympäristö toisesta näkökulmasta ja sitten taas toisaalta osoittaa että paratiisilta näyttävä ympäristö voi olla myös kaikkea muutakin. Virkistävää on myös kuulla omaa kieltä, erityisesti Turun murteella sävytettynä, siitä tulee aina ikävä Aurajoen rantaa ja valoisiin kesäöihin, saunan lauteilla ja talven hämärään.

Huomenna osallistumme hyväntekeväisyyspippaloihin. Teemana 80-luvun discoparty! Take on me! Hauskaa viikonloppua! Montako biisiä jää tunnistamatta?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti